Keratokonus Hastalığında 7 Doğru

1- Keratokonus kör eden bir hastalık değildir.

Keratokonus hastalığının her aşamasında pek çok tedavi seçeneği mevcuttur. Keratokonus genç popülasyonun hastalığı olduğu için, mümkün olduğu kadar cerrahi dışı tedavilerin uygulanmasına öncelik verilmelidir. Cerrahi dışındaki tedavi seçenekleri hem çok daha az riskli hem de ucuz tedavilerdir.

2- Keratokonus devamlı ilerleyen bir hastalık değildir.

Yapılan araştırmalar hastalardaki göz kaşıma alışkanlığının önlenmesiyle bile, hastalıktaki ilerlemenin durabildiğini göstermektedir. Bahar aylarında alerjik hastalara tıbbi destek verilmelidir, genellikle antialerjik damlalar yeterli olmaktadır.

3- Gözünüzü kaşımayın, kontakt lens kullanıyorsanız lensleriniz korneaya baskı (merkezi temas) yapmamalıdır.

Gözünü kaşımaya devam eden hastalarda hastalık ilerleme gösterir. Korneanın ön yüzüne sürtünen veya baskı yapan kontakt lensler kaşımaya benzer bir mekanizma ile hastalığı ilerletebilir.

4- Korneal cross-linking tedavisi hastalığı durdurur.

İlerlemekte olan keratokonus hastalığı çapraz bağlama (korneal cross-linking) tedavisi ile durdurulabilir. Ancak keratokonus ilerlemiyorsa takip edilmelidir.
GÖZDE UYUYAN BİR YILAN VAR YAKLAŞIMI İLE İLERLEMEYEN KERATOKONUSA CROSS-LINKING UYGULANMAMALIDIR.

5- Panikleyerek hemen cerrahi tedavi olmayınız.

Keratokonus tanısı aldıktan sonra paniğe kapılarak hemen cerrahi yöntemler ile tedavi olmaya karar vermeyiniz. Hayatınızın sonuna kadar gözlük, veya kontakt lens kullanarak yaşayabilirsiniz.

6- Korneal halka ameliyatları hastalığın ilerlemesini durdurmaz.

Kornea içine takılan halkalar keratokonusun ilerlemesini durdurmaz. Eğer halka sonrasında keratokonus ilerler ise diğer tedavi yöntemlerin uygulamak zorlaşır (bakınız komplike hastaların tedavisi).

7- LASIK yöntemiyle laser tedavi olmuş olan hastalar keratokonus yönünden uzun süre takip edilmelidir.

Gözlükten kurtarmak amacı ile korneaya uygulanan flepli laser tedavileri) keratokonus oluşumuna neden olabilir, laser sonrası oluşan keratokonus hastalığına korneal ektazi adı verilir. Tedavisi keratokonus ile aynıdır. LASIK TEDAVİSİ OLDUKTAN 10 SENE SONRA KORNEAL EKTAZİ OLAN HASTALAR VARDIR.

Riskli hasta grubu :

• Ailede keratokonus varsa görülme riski artar.

• Lasik (bıçaklı-bıçaksız) yöntemi ile tedavi olan hastalarda uzun yıllar sonrasında bile keratokonus (korneal ektazi açığa çıkabilir).

• Korneası ince olan hastalarda risk daha fazladır.

• Alerjik hastalarda risk yüksektir.